ЗА Д-Р МЕРМЕРСКИ

 Д-р Йонко Мермерски е автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина. Неговите изследвания са публикувани на над 10 езика. Той е  създател на множество патентовани изобретения. Най-емблематичните сред тях са:

 • револвиращ инжектор за течна хроматография под високо налягане (HPLC);
 • дебелослойна хроматография – метод за резделение на химически съединения;
 • най-ефективната мултифункционална добавка за дизелово гориво в света – Дизел Юнак;
 • най-ефективната мултифункционалн добавка за бензиново гориво – Бензин Юнак;
 • единствените в света пробиотични капсули с множествени приложения (за перорален прием, за заквасване на пробиотично кисело мляко и на мляко от растителен произход)
 • слънцезащитен лосион, включващ изцяло и само природни съставки;

През 1983 г. д-р Йонко Мермерски завършва средното си образование в химическа паралелка в Националната природоматематическа гимназия в София.

В периода 1984-1989 г. завършва бакалавърска степен по специалност химия в Американ юнивърсити във Вашингтон. По време на следването си изобретява нов тип инжектор за течна хроматография под високо налягане и получава патент. Заради успеха на това иновативно изобретение той получава покана за докторантура и пълна стипендия от университета Джорджтаун във Вашингтон. Започва докторантурата си по органична химия през есента на 1989 г. През пролетта на 1992 г. след успехи в областта на молекулярното моделиране и оригинални открития в областта на витамините от група Б той получава своята магистърска степен в Джорджтаун юнивърсити.  През следващите две години той работи върху своята докторска дисератция по молекулярно моделиране на пиридоксина (витамин Б6) и я защитава на 24.01.1994 г. Неговото оригинано откритие в органичния синтез отваря ново направление в тази област. Откритието му придобива голяма популярност и се прилага при синтеза на сложни органични молекули. От тогава вече 24 години десетки докторанти, учени и изследователи работят в тази сфера, успешно прилагайки откритите от доктор Мермерски методи и ги доразработват.

През учебната 1994-1995 г. доктор Мермерски става професор по органична химия в университета Джорджтаун.  Между 1989 и 1995 г. обучава над 1000 бъдещи доктори в областта на органичната химия, които понастоящем работят в системата на здравеопазването на САЩ.

През 1995 г. започва работа в Американската асоциация на медицинските университети/ААМУ (American Association of Medical Colleges/AAMC). Там той подготвя стандартните изпити за постъпване в медицинските факултети на всички университети в САЩ.  Понастоящем продължава да е консултант към ААМУ.

Oт 1994 г. до днес съвместно с баща си професор Христо Мермерски работи в областта на природната медицина и природната козметика. Той е автор и съавтор на над 30 енциклопедични книги в тази сфера. Някои от направленията на природната медицина, в които той има голям принос, значими разработки и уникални продукти са: антиейджинг/забавяне на стареенето, лечение чрез хранене, хранителни добавки и тяхното заместване със здравословни храни, пробиотици и пробиотични храни, соколечение, high-end натурална природна козметика и създаване на пробиотични млечно-кисели продукти от ново поколение.

От 1999 г. до днес освен авторството на книги по природна медицина, основно направление на работата и усилията на доктор Мермерски става изучаването на пробиотиците и разработването на пробиотични продукти. Този близо 20-годишен труд кулминира през пролетта на 2016 г. със създаването на следните няколко уникални по рода си и единствени в света здравословни природни продукти:

 • първото в света пробиотично кисело мляко от ново поколение, съдържащо 8 вида пробиотични бактерии, а не 2 – както е при обикновеното кисело мляко. Създаването на този уникален и здравословен продукт става възможно с помощта и партньорството на мандра Опицвет и поставя началото на нов етап в историята на развитието на киселото мляко;
 • първите в света серии пробиотични капсули с тройно приложение, които са предназначени да се ползват като:
  • пробиотична хранителна добавка за перорален прием,
  • закваска за пробиотично кисело мляко от ново поколение и
  • закваска за пробиотично кисело мляко от растителен произход;

Д-р Мермерски е автор на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни, която излезе на пазара през м. юни 2017 г.

На последно място, но не и по важност – той е откривател и създател на NATURE LIFT СЕРУМ ГЕЛ Мермерски – първият уникален лифтинг и антиейджинг козметичен продукт в света, който съчетава в себе си свойствата и на серум, и на гел.